Türkiye sayesinde tarihi bir adım bugün atılıyor. 24 Åžubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgale baÅŸlamasıyla baÅŸlayan savaşın en önemli sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin aşılması için bugün Ä°stanbul’da önemli bir adım atılıyor.
Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza atacak.
Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak törene CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres katılacak.
İmzaların atılmasıyla Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında savaş başladığından beri ilk uzlaşmayı sağlayan ülke olacak.  Diplomatik zaferin yanı sıra gıda krizinde de büyük bir adım atılarak bu da Türkiye sayesinde çözülmüş olacak.
Tarafları anlaşmaya ikna etmede Türkiye kilit rol oynadı
AnlaÅŸmaya iliÅŸkin açıklama, Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’ndan geldi. Açıklamada saat 16.30’da Dolmabahçe Ofisi’nde, Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla imza töreni yapılacağı ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de imza töreninde hazır bulunacak.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ‘tahıl koridorunun’ hayata geçirilebilmesi için yoÄŸun bir diplomasi trafiÄŸi yürüttü.
Ä°ki tarafın heyetleri, 13 Temmuz’da Tahıl Koridoru Zirvesi için Ä°stanbul’da yüz yüze buluÅŸtu.
Zirvede sağlanan uzlaşı anlaşmanın kapısını açtı
ErdoÄŸan, geçtiÄŸimiz günlerde Tahran’da gerçekleÅŸen Türkiye-Ä°ran-Rusya 3’lü Zirvesinde Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin ile de bir araya gelmiÅŸti.
Dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan ErdoÄŸan, “Ev sahibi sıfatıyla ara buluculuÄŸumuz var” ifadelerini kullanmıştı.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada anlaÅŸmanın önemine dikkat çekildi.
Açıklamada “Ukrayna tahılının çıkarılmasına yönelik anlaÅŸmadan memnuniyet duyuyoruz” denildi. Â
Ä°stanbul’da koordinasyon merkezi
AnlaÅŸma, sevkiyatın güvenliÄŸi ve iÅŸlerliÄŸinin Ä°stanbul’da oluÅŸturulacak bir koordinasyon merkezi tarafından gözlenmesini de içeriyor.
Rusya, bu gözlem görevinin tüm tarafların katıldığı ortak bir şekilde yapılmasını Ukrayna ise BM gözetiminde olmasını istiyordu. Son durumun nasıl olduğu anlaşma açıklandığında ortaya çıkacak.
AnlaÅŸma, gıda koridorunu kullanan gemilerin kargolarının Türkiye tarafından oluÅŸturulacak noktalarda Rusya’nın da katılımıyla denetlenmesini içeriyor.
Rusya, Ukrayna’ya yük almaya gelecek kargo gemilerinin silah ve askeri malzeme taşımadığından emin olmak için bu denetimi istiyor.
Bu süreçte Türk Deniz Kuvvetleri’nin taraflar arasındaki iÅŸlemler açısından kolaylaÅŸtırıcı rol oynayacağı kaydediliyor.